AMASYA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
Amasya Orman Bölge Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren, tüzel kişiliğe sahip kamu kuruluşu olan Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alan 28 Bölge Müdürlüğünden biridir.
Orta Karadeniz bölgesinde yer alan Amasya Orman Bölge Müdürlüğü Amasya, Çorum, Samsun, Tokat illerini kapsamaktadır. Ayrıca Sinop, Kastamonu ve Ordu illerinin de Mülki hudutlarının bir kısmı Bölge Müdürlüğü sınırlarında kalmaktadır. Doğusunda; Ordu, Sivas, Güneyinde; Yozgat, Kırıkkale, Batısında; Çankırı, Kastamonu, Sinop illeri ile komşudur. Doğusunda; Giresun Bölge Müdürlüğü, Güneyinde; Kayseri ve Ankara Bölge Müdürlüğü, Batısında; Kastamonu Bölge Müdürlüğü bulunmaktadır.
Amasya Orman Bölge Müdürlüğü 07.02.1951 tarihinde Amasya İli Merkezinde kurulmuştur. Amasya, Çorum, Samsun, Tokat, İlleri mülki hudutlarını kapsayacak şekilde genel alanı yenilenen Amenajman plan verilerine göre; 3.787.194 hektar olup, bunun 1.554.031 (%40) hektarı ormanlık alan 2.233.163 (%60) hektarı açık alandır. Ormanlık alanın 905.946 hektarı verimli orman, 648.085 hektarı verimsiz ormandır. Ormanlar alanlarda 84.472.888 metreküp servet bulunmakta ve 2.454.588 metreküp artım sağlanmaktadır.
Bölge Müdürlüğümüz; 14 Şube Müdürlüğü, 13 Orman İşletme Müdürlüğü ve bu müdürlüklere bağlı 139 Orman İşletme Şefliği, 10 adet Ağaçlandırma ve Toprak Muhafaza Şefliği, 7 Kadastro ve Mülkiyet Şefliği, 1 Elektronik Haberleşme ve Atölye Şefliği, 1 Fidanlık Müdürlüğü ve bu Müdürlüğe bağlı 6 Fidanlık Şefliği, 12 Orman Kadastro Başmühendisliği, .....Toprak Muhafaza Başmühendisliği, 2 Etüt Proje Başmühendisliği, ..... Odun Dışı Ürünler Başmühendisliği bunlara bağlı teknik ve idari personelle faaliyetlerini yürütülmektedir.
Topoğrafik Durum
Amasya Orman Bölge Müdürlüğü genel olarak engebeli arazi yapısına sahiptir. Amasya'nın en önemli akarsuyu Yeşilırmak'tır. Sivas'ın Köse Dağı'ndan doğar, İl arazisine güneyden girerek Kayabaşı mevkiinden 256 km. uzunluğundaki Yozgat topraklarından doğan Çekerek Çayı ile birleşir. Amasya'nın içinden geçerek Ladik Gölü'nden çıkan Ters Akan Çayı'nı da alarak Samsun topraklarından Çarşamba'dan Karadeniz'e dökülmektedir. İl merkezinin kuzey kesimlerinde Akdağ ve Kara Ömer Dağları bulunmaktadır. Bu dağlarda 600 metreden başlayan ve 1200 metreye kadar devam eden yüksekliklerde; kızılçam, meşe, karaçam, kayın ve ardıç gibi ağaç türleri bulunmaktadır. Amasya ve çevresinde; dağlar ve dağları derin bir şekilde yaran vadiler dikkati çeker. İl topraklarını bir uç'tan bir uca geçen Yeşilırmak Vadisi ve kolları boyunca, ovalar ve darboğazlar yer alır.
Akdağ ve Çamlıbel dağlarının oluşturduğu vadiler arasında bulunan Tokat'ta, Deveci Dağı, Dumanlı Dağı, Canik Dağları olarak sıralayabileceğimiz dağlık alanlar mevcuttur.
Samsun ili yeryüzü şekilleri bakımından üç ayrı özellik gösterir. Birincisi güneyindeki dağlık kesim, ikincisi; dağlık kesimle kıyı şeridi arasında kalan yaylalar, üçüncüsü; yaylalarla Karadeniz arasındaki kıyı ovalarıdır. Kızılırmak ve Yeşilırmak akarsularının delta alanlarında oluşmuş kıyılarında, yurdumuzun tarımsal potansiyeli en yüksek ovalarından Bafra ve Çarşamba ovaları yer almaktadır. Doğudan batıya doğru uzanan ve birbirinin devamı olarak görünen başlıca iki sıra dağ vardır. Bunlardan doğudakine Canik Dağları, batıdakine ise, Çangal Dağları denir.
Çorum il sınırları içerisinde bulunan dağlar, genel olarak yüksek sayılmayacak niteliktedir. Ortalama yükseltileri 1500 m. dolayındadır. Bunlar Orta Karadeniz Bölümündeki Canik Dağları ile Ilgaz ve Küre Dağlarının başlangıç noktalarını teşkil eden silsileler Şeklinde güneye doğru (Bozok Yaylasına) gittikçe alçalırlar. Yükseklikleri 1000-2000 m. arasında değişen tepeleri ile bir taraftan Kızılırmak vadisi kıyılarında, diğer taraftan Yeşilırmak’ın Çekerek Suyu kıyılarında uzayıp giderler. Çorum dağlarının yüksek kısımları İskilip-Osmancık ve Kargı ilçeleri toprakları üzerindedir. Osmancık ilçesindeki Kızılırmak Vadisi boyunca uzanan Çal ve Ada Dağları; Kargı ilçesi sınırları içinde devam ederek Çorum’un en yüksek dağlarından olan Kös Dağlarındaki Erenler Tepesine (2097 m.) ulaşır.
Amasya Orman Bölge Müdürlüğü genel olarak Karadeniz ve iç Anadolu iklim özelliklerini belli oranlar-da taşır. Samsun İlinde Karadeniz iklimi hakim iken diğer illerde geçiş iklimi hakimdir.
Yetki, Görev ve Sorumluluklar
a) Bölgesi ile ilgili işleri mevzuat hükümleri ile Genel Müdürlüğün talimatlarına göre yönetmek, plan, proje ve yıllık programları uygulamak amacı ile bağlı birimlerin faaliyetlerini düzenlemek ve kontrol etmek,
b) Bağlı birimler tarafından hazırlanan bütçeleri ve iş programlarını inceledikten sonra Genel Müdürlüğe teklifte bulunmak,
c) Orman idaresi, ağaçlandırma, silvikültür ve diğer plan, proje ve raporlar ile her türlü işlere ait keşif evrakını incelemek, yetkisi içinde olanları onaylamak ve uygulanmasını sağlamak,
d) Üretim, taşıma ve satış işlerini düzenlemek, takip etmek ve ettirmek,
e) Üretim, ağaçlandırma yolları ve yangın şeritleri ile ilgili orman yolları ağının tespitini ve etüt proje yapılmasını sağlamak. Bakanlık Makamınca tespit edilecek usul ve esaslar dâhilinde üretim, ağaçlandırma ve yangın sahaları ile ilgili bu sahalara ulaşılmasını sağlayan işler ile aynı şekilde küçük çaptaki yapım, bakım ve onarım işlerinin yapılmasını sağlamak,
f) Genel Müdürlükçe verilen yetki çerçevesinde İşletme Müdürlükleri arasında Döner Sermaye Bütçe ödeneklerinde aktarmalar yapmak ve bu konuda Genel Müdürlüğe bilgi vermek,
g) Hizmetleri ile ilgili olarak Mülki İdare Amirleri, diğer kuruluş ve bölgelerle işbirliğinde bulunmak,
h) Genel Müdürlüğün vereceği benzeri görevleri yapmak